Manx ja Cymric

Manx ja Cymric

Manx on satoja vuosia vanha rotu, joka on lähtöisin Irlanninmeressä sijaitsevalta Mansaarelta (Isle of Man). Niitä on näyttelytetty jo 1800-luvulla ja ensimmäinen rotustandardi julkistiin vuonna 1903.

Luonteeeltaan manx on valloittava. Sanotaan, että kun on kerran omistanut manxin, sellainen pitää olla aina.

Manxeja on sekä lyhyt- että pitkäkarvaisena. Pitkäkarvainen manx tunnetaan myös nimellä cymric.

Toinen, minkä pituudessa manxeilla on vaihtelua, on häntä. Vaikka manx rotuna tiedetään yleensä hännättömyydestään, pentuja syntyy kaikilla hännän pituuksilla ihan normaalimittaisesta täysin hännättömään ja mitä vaan siltä väliltä. Hännänpituuksia kuvataan termeillä rumpy (täysin hännätön), rumpy riser (nikama tai pari), stumpy (töpö) ja longy (pitkähäntäinen).

Yleisesti manxia voisi kuvata sanalla pyöreä. Se on rakenteeltaan roteva, ilmaus karvainen keilapallo on osuva. Manxit ovat hitaita kehittymään ja alkavat näyttää valmiilta aikuisilta vasta kolmivuotiaina tai jopa vanhempina.

Eri kattojärjestöjen rotukuvauksissa on jonkin verran eroavaisuuksia, kuten vaikkapa korvien asennossa tai hyväksytyissä väreissä. Myös se, hyväksytäänkö roturisteytyksiä muiden rotujen kanssa ja mikä luetaan puhdasrotuiseksi manxiksi, vaihtelee. Kaikki kattojärjestöt eivät hyväksy manxia pitkäkarvaisena.

 

Comments are closed.


  • SMC

    Sherwood Manx Club

    Kaikki sähköpostiosoitteet ovat joko muotoa kasvattajanimi@manx.fi tai etunimi.sukunimi@manx.fi.
    Valokuvat Marika Lahti, jollei toisin mainita. Sivuston ulkoasu Marika Lahti.